22 syys

Läppäreiden lämpöongelmat

Tietokoneen prosessorit ja näytönohjaimet tuottavat valtavasti lämpöä. Jos tätä lämpöä ei saada johdettua pois tietokoneesta, seurauksena on ennen pitkään koneen kaatuilu. Pahimmassa tapauksessa jotain saattaa hajota. Suurin ongelma, erityisesti läppäreissä, on pölyn kertyminen koneen tuulettimeen. Tässä artikkelissa näytämme, kuinka me hoidamme lämpöongelmaisen läppärin.

laptop-dust2

Pölykertymä tuulettimen ritilässä

x86-arkkitehtuurin (tuttavallisemmin Windows/Linux) kannettavien lämmönsäätely on toteutettu lämpöjohtavan putken ja tuulettimen yhdistelmänä. Pölyn kertyminen tuulettimen ritilän sisäpintaan on tyypillinen lämpöongelmien aiheuttaja. Pölyn siivoaminen vaatii siis koneen avaamisen. Samassa on hyödyllistä vaihtaa myös lämpötahnat prosessori- ja näytönohjain-piiriin. Piirit ja jäähdytinputki on puhdistettava huolellisesti vanhasta tahnasta. Välineillä, kuten ArcticClean, mikrokuituliina ja vanupuikot, puhdistus onnistuu helposti.

laptop-heatpipes

Vanha lämpötahna on puhdistettava ennen uuden lisäämistä

Uutta lämpötahnaa ei tarvita paljoa. Herneen kokoinen tippa piirille on enemmän kuin tarpeeksi.

clean-core

Puhdistettu piiri

Ennen ja jälkeen puhdistusoperaatiota suoritetaan lämpörasitustesti Furmark-ohjelmalla. Furmark kuormittaa läppärin näytönohjaimen ja prosessorin maksimaalisen lämmön tuottamiseksi. Lämpögraafit saadaan K-tyypin mittausantureilla koneen sisältä, prosessorilta (CH1) ja näytönohjainpiiriltä (CH2). Mittalaitteena toimii Amprobe TMD-56.

aspire

K-tyypin termoparit asennutetuna mittausta varten

Lämpögraafista nähdään puhdistusoperaation teho; ero on huikea.

aspire_5741g_furmark_21min_test

Esimerkkikoneen 21 minuutin lämpörasitustesti ennen ja jälkeen puhdistuksen. VAROITUS: Prosessorin lämpötilan ylittäessa +70C liikutaan jo vaarallisilla vesillä ja testin keskeyttämistä on syytä harkita.